Gde i kada?

Mesto

Ultramaraton MARATON Maratona će se održati u Beogradu, glavnom gradu Srbije, u prelepom ambijentu Ade Ciganlije, na delu koji prolazi pored obale uz nudističku plažu i središnji, šumski deo (na mapi označen crvenom bojom). Ada Ciganlija je izduženo rečno ostrvo nastalo na četvrtom kilometru Save od Ušća u Dunav. Kroz decenije, Ada je magično privlačila umetnike i pustolove, koji su očarani, na njoj ostajali, bilo kao stvaraoci ili zanesenjaci. Pregrađivanjem desnog rukavca , 1967. godine, Ada postaje poluostrvo, okruženo nasipom i omeđeno Savom sa jedne i Savskim jezerom sa druge strane. Danas, zajedno sa Adom Međicom, Jezerom i delom Makiškog polja, Ada zauzima površinu od 800 hektara. Savsko jezero je rezervoar pijaće vode gradskog vodovoda i spada u zonu najstrožije vodozaštite, jer je od strateškog značaja za Beograd.

Ada Ciganlija, Beograd

Ada je očuvala svoja prirodna bogatstva, koja čine dinamičan ekosistem i predstavljaju ekološku oazu. Gusta listopadna šuma, u kojoj dominiraju hrastovi i brestovi, prirodno je stanište za brojne vrste ptica, pojedinih glodara, insekata, vodozemaca i gmizavaca. U prirodnoj simbiozi flore i faune, ostrva, reke i dva velika jezera, sa osobinama jedinstvenog ekosistema, stvorena je prijatna mikroklima, različita od gradske žege.

Na Adi je smešteno više desetina registrovanih sportskih klubova. Izmedju jezera i 7,5 kilometara duge, osvetljene šetačke staze, kojom je okruženo, prostire se sljunkovita plaža. Kupalište je jedno od najvećih i najbezbednijih u Evropi, po zvaničnim statistikama. Sa više od 50 sportskih terena, Ada je najveći sportski centar u Beogradu, sa jedinstvenim sadržajem.

Ovaj sportski sadržaj će se održati sa startom kod kafe-a Na kraj sveta“ koji se nalazi uz obalu jezera prema priloženoj mapi. Na istom mestu će se nalaziti i okrepna stanica koju održava restoran „Lila“

Lokaciju ultramaratona Maraton Maratona možete pogledati i na Google maps:

Nadmorska visina staze ultramaratona je između 71 i 72 m.

Vreme

MARATON Maratona će se održava u martu mesecu, pa je kalendarski gledano, ovaj ultramaraton – zimska trka, jer proleće na severnu hemisferu dolazi nekih 8-9 dana kasnije. Start ultramaratonske trke na 100km i na 12h će biti u 8:00 časova ujutru. Limit trke je 12 časova, tako da će se trčati do 20:00. Nakon toga sledi proglašenje pobednika i podela nagrada.

Prognoza vremena

Temperatura- Beograd

Prema prognozi Republičkog hidrometerološkog zavoda Srbije, mart u Beogradu bi trebalo da izgleda ovako: Buđenje proleća. Srednja minimalna temperatura vazduha u martu biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.6ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha od 2.8ºC.

Padavine- Beograd

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.3ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 12.2ºC.

Srednja količina padavina tokom marta biće u granicama višegodišlјeg proseka sa vrednostima nižim za 4 mm do 7 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja martovska količina padavina iznosiće oko 33 mm.

2 mišljenja na “Gde i kada?

  1. Največa mi je želja,da pretrčim 100 km u svojih 65 godina posle različitih maratona.Moj najbolji prijatelj je g.Dušan Mravlje,koji stoji uza mene i mi je u jednom i nesebično i mentor.Doči čemo zajedno i „mučit „će se samnom u pratnji;do tada pa primite puno srdačnih pozdrava

    Liked by 1 person

  2. Gospodine Majk,
    i nama bi bilo veliko zadovoljstvo da na nasem ultramaratonu istrcite 100km, ujedno pozdravljamo i gospodina Dusana Mravljea i dobrodosli na 3. Maraton maratona, u Beograd i Sbiju.

    Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s