O ultramaratonu

Trke u okviru Ultramaratona MARATON Maratona su:
 • Ultramaraton na 100km u obe konkurencije (žene i muškarci)
 • Ultramaraton na 12h u obe konkurencije
 • Ultramaraton na 6h u obe konkurencije
 • Štafetna trka 4 x 25km u obe konkurencije

Trke u okviru Petrovdanskog planinskog ultramaratona su:

 • Ultramaraton na 12h u obe konkurencije (žene i muškarci)
 • Ultramaraton na 6h u obe konkurencije

Možete se prijaviti samo za jednu od pomenutih trka: ovde.

Uz ove trke koje startuju istovremeno u 8:00 časova, postoji još jedna, rekreativna, posvećena novinarima koji prate Maraton Maratona: Novinarska trka izdržljivosti. Ona nema vremensko ni dužinsko određenje i traje onoliko koliko učesnik to želi. Pravo učešća imaju novinari iz bilo kojeg medija koji prati MARATON Maratona: radio, televizija, novine, internet. Možete se prijaviti samo za jednu od pomenutih trka: ovde.

Šta je ultramaraton?

Ultramaraton je trka koja je duža od maratona, dakle, ima dužinu preko 42,195 kilometara. Prema tipu može se podeliti na dva osnovna:

 • ultramaraton sa zadatom dužinom (na primer 50 ili 100km, na kružnim ili dužinskim stazama)
 • ultramaraton sa zadatim vremenom trčanja: na 6h, 12h, 24h, 48h a negde i na dužimvremenskim limitima uvek se trče isključivo na kružnim stazama.

Ultramaratoni mogu da imaju i dužu stazu i duže trajanje, a priprema za njih je veoma ozbiljna. Pravilo je da su stanice za prvu pomoć i osveženje  veoma bliske, gde se takmičari mogu okrepiti i odmoriti. Ove vremenski ograničene staze su obično kratke, kružne, kilometar – dva ili kraće, pa je takmičarima uvek blizu eventualna prva pomoć, ako zatreba. U Srbiji se održavaju sledeće ultramaratonske trke:

 • na Fruškoj Gori, u okviru Fruškogorskog maratona na stazi od 102.75km,
 • u Beogradu u martu uvek druog vikenda – Maraton Maratona i u septembru Trka samoprevazilaženja – Šri Činmoj, na Paliću a od avgusata 2013. organizovana su i dva dužinska planinska ultramaraona u Tutinu – 100 milja Mojstira – prvi vikend u avgustu mesecu i trećeg vikenda u januaru Mojstir Extreme Trial Run
Vremenske ultramaratonske trke trče se na kružnim stazama i to: 6h,12h, 24h, 48h, 72h, 96 h i 6 dana, ali takođe i na zadatu dužinu-50 km, 66 km,  100 km, 111 km, 200 km, 500 km, 1000 km, 2000 km sve ove iste brojke trče se i merene u miljama a postoje i druge ne pomenute ovde dužine, u pomenutim dužinama održavaju se nacionalna regionalna, u nekim evropska i svetska prvenstva.
Pobednik 1. Mojstirskopešterskog ultramaratona 100km – dužinska trka sa oko 2500metara uspona i nizbrdica – Jovica Spajić iz Priboja u vremenu 10:49:44, (4.avg., 2013.)
.
Rekord Srbije u ultramaratonu na 100km je 7:40.43, istrčao ga je Zoran Janković iz Kule 1995. u Torhout.
Rekord Srbije u ultramaratonu na 6 sati sa pretrčanih 77km drži Zoran Marković, AK RUMA, Ruma,  istrčan 8. 3. 2014. u Beogradu – 5. Maraton Maratona. Ovaj rezultat je bolji od prethodnog rekorda za 8km
Rekord Srbije u ultramaratonu na 12 sati sa pretrčanih 148km drži Janković Zoran iz Kule, 4.11.1995. Palić, inače u ovoj disciplini pomenućemo još rezultate Zorana Vasića iz Pirota 147km, 1993. Palić i Draga Boroje iz Futoga 142km, 1993. Palić
Rekord Srbije u ultramaratonu na 24sata drži Jovica Spajić sa istrčanih 218 km (5./6. oktobar, 2013. na Ušću u Beogradu – kružna staza 2km), čime je za 8km nadmašio rekord Draga Boroje star petnaestak godina a istrčan na istom mestu, samo što je tad kružna staza bila dužine 4km.

4 mišljenja na “O ultramaratonu

 1. mogli biste ukratko opisti kako bi se trebalo pripremat za ultramaraton od 12 sati. bio bih vam jako zahvalan. koliko km na jednom treningu treba najviše istrčat itd.
  pozdrav iz hrvatske.

  Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s