Utisci

Utisci sa 1. ultramaratonske trke MARATON MARATONA

Sebastian Ludaić, Palić:

Izuzetno lepa trka, prijatna atmosfera na stazi i oko nje. Prava je šteta što nije više trkača učestvovalo, pa makar u novinarskoj trci izdržljivosti. Tu bih napomenuo i Kamber Dragana koji je trčao samnom nekih 13-14 krugova, ali nije uzeo starni broj, pa samim tim nije ušao u rezultate.
Vreme apsolutno nije pogodovalo za ultramaraton 100km. Na startu je bilo -1C, a sneg je baš počeo da veje oko 8:15. Da start nije kasnio, verovatno bi imali i par slika sa ekstremnim uslovima za ultramaratonsko trčanje.
Sa svojih 50km sam zadovoljan, dobro je išlo do 33-34km, kada sam napravio pauzu od 15 minuta zbog presvlačenja. Naime, kada se sunce probilo između oblaka postalo je isuviše toplo u šuškavcu i počeo sam se preterano znojiti i gubiti tečnost. Međutim posle presvlačenja i povratka na stazu nikako nisam uspevao da uhvatim pravi ritam. Negde oko punog maratona (42km) doneo sam odluku da je 50 lepa, okrugla cifra i da ću nakon 50km završiti trku. Kada ne ide ne treba forsirati, posebno sam se bojao prehlade zbog vetra. Tek je početak sezone, ne bi valjano na samom početku bolovati.
Ovde moram da ispričam anegdotu sa mojim klubskim drugom Gustikom. U 22-om krugu ga sustižem i razmišljam kako da mu kažem da ću ja završiti nakon 50km, a da to njega ne poremeti u nameri da istrči svih 100km. Ovo sve pričam iz razloga što su to vrlo bitni psihički momenti u ultramaratonskom trčanju, da ti je lakše kada znaš da imaš još nekog svog bliskog na stazi. Zato sam i na početku rekao da je šteta što recimo nije bilo bar 50 trkača. Drugačije je kada si sam, nekako se boriš sam sa sobom, a kada imaš oko sebe još trkača, uvek si pored nekoga, ideš snjim krug-dva, itd. Uglavnom, prilazim ja Gustiki u mom 22-om krugu i kažem:
– Gusti ja još imam dva kruga!
A Gustika me pogleda, zenica mu se raširi, a oči odaju oduševljenje, skida rukavice i kaže:
– Evo ruke, svaka čast i ja sam na to mislio da istrčim 50km, sad sam u 21-om krugu.
Nisam verovao da ću toliku radost izazvati kod njega, poklopilo se da smo obojica isto razmišljali i doneli istu odluku.
Nakon trke uživao sam u društvu i prijatnom ćaskanju sa Vujom, Anom, Ćirom, Srećkom, Kamberom i Gustikom. Uz vegetarijanske specijalitete (ono nešto sa karfiolom je bilo izvrsno) i kačamak nadoknađivao sam izgubljenu snagu i energiju i uživao u svom rezultatu 50km-5:28:33
Na kraju moram odam priznanje i čestitku Anji Samardžiji koje me je oduševila svojim nastupom, željom, voljom, motivacijom da istrči što više. Mislim da je ona moralni pobednik ultramaratona!

Anja Samardžija, Banja Luka/Beograd:

E drustvo, trka je bila fenomenalna… sve pohvale za gospodina Bobana i organizaciju… HVALA svima koji su bili tamo i pruzili podrsku svima nama … juce sam bila srecna a danas sam presrecna :))) HVALA jos jednom.

Riego Lehtla, Tallin, Estonia:

Dear Boban, that is a nice run, I think you should do some effort to turn it into an international event.
Ultrarunners are quite specific segment out of runners, there are not a lot of ultraruns organized and for sure they’ld find out about this competition. Try to get some information up into the web in English! Serbia is opening to the rest of the world now and low-cost airlines are about to start flights here, think about that..
Organization-work, track and weather were all ok. I think, the original time was to organize it in December, right? That sounds too crazy to me, I hate to run if it is below zero, shirt gets wet and freezes… Have run two marathons in winter and had to interrupt one of them because of freezing. You did not used chips (Championchips or SI chips for example) but recorded laps manually – this is due to the financial reasons, right?
I did not came to compete to this run actually, I am in the middle of training cycle for the Belgrade marathon, so intention was not to hurt myself but to do very long and aerobic run. This is what I did. I have run at one ultramarathon before – that was in 2006 in Tallinn. Time control was 12h and I scored 100,9 km at this run (targeted 100 km), also about 20 marathons by now.
My main sport is actually rogaining, this is ultralong orienteering where you get 24h and map and your task is to visit as many control points as possible.
This is much more exciting than just running around, also it does not hurt so much since you are moving on landscape but running is a good training for that.
Interesting cultural touch was to get blessed by orthodox priest before the start 🙂
Best regards.

Igor Vujičić, Beograd:

Vratili smo se sa trke i prvi utisak: sjajno. Ultramaratonci su me oduševili, svih 17 njih koliko je startovalo u 8:45 ovog hladnog subotnjeg jutra. Sva sreća što imamo meteorološke informacije iz prve ruke od našeg drugara Nedeljka Todorovića koji je najavio i višu temperaturu, što se i desilo. Ja sam trčao u svojstvu novinara na Novinarskoj trci izdržljivosti u ime sajta trcanje.rs.
Prijavio sam se sa drugim novinarima, kako je ko pristizao. Organizator trke me je iznenadio poklonom u obliku oficijalne majice Maraton Maratona sa mojim imenom i prezimenom i godinom rođenja. Šta da kažem, osim- Hvala ti Bobane! Pre starta iskoristio sam priliku da popričam sa kolegama iz redakcija prisutnih na događaju i našim starim drugarima. Druženje će morati malo da sačeka jer trka kreće. Planirao sam da istrčimo 11 krugova, što predstavlja nekih 23 km.
Kilometri su se nizali, sunce nas je obasjalo i ovih 23km mi nije predstavljao veliki napor. Pored starta smo imali hranu i piće, a tu su bili i kolege novinari i naši navijači. Motivacije nije falilo, dan je bio kao stvaren za trčanje, jedino je blag vetar malo smetao trkačima na delu staze po sredini Ade. Od svih novinara, ubedljivo je najizdržljiviji Milan Ostojić iz Grocke, koji je predstavljao Večernje Novosti. On je istrčao nešto više od 43km, bez vidnog umora.
Druženje je nastavljano u prijatnom ambijentu kafea Na kraj sveta“ gde smo se poslužili okrepom i gde smo dobili učesničke medalje. Nadam se da će drugi Maraton Maratona biti mnogo brojniji, a ja verujem da ću opet doći. Vidimo se!

Boban Pantović, organizator trke:

Ultramaraton trka Maraton maratona je u segmentu informisanosti u mnogome ispunila naša očekivanja:
– Što se tiče elektronskih media o ultramaratonu je izveštavalo 112 TV u Srbiji (sa KiM) i okruženju (BiH, CG, Makedonija, Hrvatska i Slovenija) od toga sve TV sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji su izveštavale od 2 do 7 puta, što u brojkama iznosi 172 priloga – efektivno emitovano programa 5 sati 8 minuta 35 sekundi. Mnogi od ovih priloga su emitovani i putem satelitskog programa. U programima je učestovalo 12 člnova Organizacionog odbora i 16 ultramaratonaca.
– Što se tiče radio programa o ultramaratonu je izveštavalo 26 radio stanica sa više od 110 priloga što ukupno iznosi 12 sati 20 minuta. U programima je učestovalo 7 člnova Organizacionog odbora i 11 ultramaratonaca.
– Što se tiče pisanih media o ultramaratonu je izveštavalo 6 dnevnih listova sa 14 tekstova, u kojima su izjave dali 3 člana Organizacionog odbora i 5 ultramaratonaca.
Pojavljivajući se u medijima nastojali smo da na što bolji način predstavimo atletsko rekreativni sport, tj. trčanje i da promovišemo ultramaraton i maraton.
Nadamo se da smo na dobrom putu i da smo napravili dobar početak.

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s